aniversare 25 ani

12-14 mai 2022
Aniversarea a 25 de ani de la înființarea Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna

Acum 25 de ani, lua ființă Școala Națională de Administrație Penitenciară Târgu Ocna, instituție de învățământ militar, devenită emblematică pentru sistemul penitenciar românesc, care a oferit de-a lungul unui sfert de veac multor generații de ofițeri și agenți de poliție penitenciară șansa să se formeze aici ca oameni și ca profesioniști de cel mai înalt nivel.
În acest context aniversar, în perioada 12-14 mai 2022, școala noastră a programat o serie de evenimente deosebite, cu însemnătate specială pentru instituție, dar și pentru comunitatea noastră.

12 mai 2022

În prima zi destinată evenimentelor, a fost organizată festivitatea de aniversare a 25 de ani de la înființarea școlii, eveniment la care au luat parte: personalul școlii, foștii angajați care au activat de-a lungul celor 25 de ani în instituție, domnul Cristian-Aurelian Ciubotaru, primarul orașului stațiune Târgu Ocna și domnul colonel (r) Ioan Grefu, primul comandant al școlii naționale.
În deschiderea evenimentului festiv a avut loc inaugurarea Parcului cu teatru de vară, care va purta numele onorific ”Colonel Ioan GREFU”, și dezvelirea totemului dedicat domniei sale, în onoarea și spre recunoștința celui cel care a gândit și a acționat cu tenacitate pentru transpunerea în realitate a unui proiect extrem de îndrăzneț la acea vreme: înființarea unei instituții de pregătire a personalului de penitenciare, aici la Târgu Ocna, asigurând conducerea și procesul de punere în funcțiune a acesteia, în perioada 1997-1998.
În cadrul festivității, primarul orașului stațiune Târgu Ocna a acordat diplome foștilor directori ai unităților penitenciare din oraș și actualului director al școlii.
În continuare, domnul comisar șef de poliție penitenciară Valeriu ȘTEFĂNESCU, profesor în cadrul școlii, a prezentat cartea „Memorie și Mărturisire la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna”, în calitate de autor al acesteia. Cartea cuprinde file din istoria meleagurilor noastre și a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, făcând referire și la relația Bisericii Ortodoxe Române cu sistemul penitenciar românesc post comunist.
Festivitatea de aniversare a continuat cu vizitarea școlii de către invitați și s-a încheiat cu lansarea de carte a domnului colonel(r) Constantin PANȚÎRU, fost director adjunct al școlii, în cadrul căreia, autorul a prezentat cele trei volume scrise după încheierea carierei profesionale, respectiv volumele „Gânduri târzii”, ”Reflexii de toamnă” și „Similitudini”.

13 mai 2022

Ziua de 13 mai 2022 este dedicată activităților cu caracter cultural și științific ( conferință, vizionare de fim, spectacol de muzică), dar și ceremonialului religios de resfințire a capelei școlii de către Preasfințitul Andrei, Episcop al Episcopiei Harghitei și Covasnei, prilej cu care aceasta va primi și noul hram închinat ”Tuturor Sfinților Români”.

În acest context unic, primirea Raclei cu părticele din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni la acest moment, în fața monumentului închinat Sfântului- Voievod, chiar înainte de dezvelirea și sfințirea acestuia, capătă conotații de înaltă spiritualitate și încărcătură emoțională pentru toți cei prezenți.
Având în vedere importanța și semnificația spirituală pe care o reprezintă acest eveniment, conducerea școlii a organizat primirea cu onoruri militare a Raclei cu părticele din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni, precum și din cele ale Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, ca semn de recunoștință și pios respect pentru ocrotitorul spiritual al școlii și al bisericii noastre.
Punerea spre cinstire a acestor odoare de preț a fost posibilă ca urmare a binecuvântării primite din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu respectarea prevederilor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române.
Slujba de sfințire a Bisericii „Martirilor și mărturisitorilor din închisorile comuniste”, slujbă oficiată de către Înalt Preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, cu participarea Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal – delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, a Preasfințitului Episcop Andrei al Harghitei și Covasnei și a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

14 mai 2022

În data de 14 mai 2022, în anul 2017, cu binecuvântarea Înalt preasfințitului Părinte Arhiepiscop IOACHIM al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, s-a pus temelia Bisericii cu hramul Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia și Sfinții Martiri Brâncoveni.
Lucrările de ridicare a bisericii de lemn au fot începute în toamna anului 2017 și au fost realizate exclusiv cu fonduri financiare și cu materiale obținute din donații, cu sprijinul Asociației Absolvenților Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna – ALUMNI, cu contribuția susținută a tuturor angajaților din cadrul școlii, prin donarea catapetesmei bisericii de către Arhimandrit EPIFANIE Bulancea – duhovnicul Mănăstirii Măgura Ocnei, prin implicarea financiară determinantă a familiei Loredana și Arsenie-Marius Szeker și a altor binevoitori care s-au alătura acestui îndrăzneț proiect.
Anterior evenimentului, în data de 13 mail, la sediul Școlii a fost adusă, spre închinare, Racla cu părticele din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni, precum și din cele ale Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.
O conotație deosebită și deloc întâmplătoare a acestui eveniment este reprezentat de faptul că însăși Biserica noastră, are hramurile „Sfinților 40 Mucenici din Sevastia” și al ”Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin – Vodă cu cei patru fii ai săi Constantin, Radu, Ștefan, Matei și Ianache sfetnicul”.
Ziua de 14 mai, a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt preasfințitul Teodosie al Tomisului, pe un podium special amenajat la Teatrul de vară „Col. Ioan Grefu” din incinta școlii.
După oficierea Liturghiei, directorul școlii, comisar șef de poliție penitenciară Vasile SCUTARU și directorul general adjunct al Administrației Naționale de Penitenciare, comisar șef de poliție penitenciară Ioana MORAR, în prezența elevilor și a invitaților, au dezvelit, în cadrul unui ceremonial militar și religios, Monumentul dedicat Sfântului-Voievod Constantin Brâncoveanu, ocrotitorul spiritual al școlii noastre, apoi au inaugurat Muzeul Penitenciarelor amenajat în incinta instituției.
Evenimentele au continuat cu Slujba de sfințire a Bisericii „Martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste”, slujbă oficiată de către Înalt Preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, cu participarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, a Preasfințitului Episcop Andrei al Harghitei și Covasnei.
În sfârșitul ceremonialului religios Înalt Preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului înmânat distincția eparhială „Crucea Țării de jos” preotului capelan Florin SMARANDI, și a acordat „Diplomă de excelență” pentru Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, la împlinirea a 25 de ani de la înființare.

La acest eveniment au participat oficiali din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, oficialități și preoți capelani din Republica Moldova, directori și preoți capelani din unitățile penitenciare din România, oficialități și membri ai comunității locale și salariați ai celor trei instituții penitenciare din zonă.
Credincioșii implicați în construirea noului locaș de cult au primit daruri de cinstire, Înalții Prelați adresând cuvinte de mulțumire tuturor celor implicați.