Proiectul Correctional, lansat de Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare

În data de 6 iulie 2021, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a organizat conferința online de lansare a Proiectului Correctional. La eveniment au participat domnul comisar șef de poliție penitenciară Marian ILIE, directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), doamna Kristina LÆGREID, directorul Academiei pentru Personalul Serviciilor Corecționale Norvegiene (KRUS), domnul comisar șef de justiție Dorin LIȘMAN, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor din Republica Moldova, doamna comisar șef de poliție penitenciară Maria GEORGESCU, șeful Serviciului Cooperare și Programe (ANP), dar și reprezentanți ai unor instituții colaboratoare din sistemul public și ai instituțiilor partenere din cadrul proiectului.

Proiectul Correctional este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021, Programul „Justiție”, are o alocare financiară de 31 milioane de euro și este implementat în perioada august 2019 – aprilie 2024. În cadrul obiectivului general al proiectului de instruire a personalului din serviciile corecționale și îmbunătățirea proceselor educative și a infrastructurii, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna are următoarele obiective specifice:

Construirea complexului de pregătire fizică și educațională pentru personalul de penitenciare;
Realizarea aplicației informatizate EMES (Sistem Electronic de Management Educațional);
Elaborarea curriculum-ului de pregătire pentru viitorii angajați ai celor patru centre pilot, construite în cadrul proiectului.

Domnul comisar șef de poliție penitenciară Marian ILIE, directorul general adjunct al ANP, a subliniat faptul că „proiectul vizează atât persoanele custodiate și reintegrarea socială a acestora, cât și personalul sistemului penitenciar. O parte considerabilă a fondurilor este alocată formării personalului din penitenciare și probațiune. La nivelul Școlii se va implementa, în premieră, începând din acest an, un sistem electronic de management educațional, pe scurt EMES, cu rolul de a facilita procesul educațional, prin digitalizarea acestuia.”.

Directorul Școlii, domnul comisar șef de poliție penitenciară Vasile SCUTARU, a evidențiat faptul că, în cadrul acestui proiect, „Școala are posibilitatea să continue procesul de dezvoltare a infrastructurii, prin construirea complexului de pregătire fizică și educațională a personalului de penitenciare.”.

Un alt beneficiu al proiectului este implementarea în cadrul Școlii a conceptului de digitalizare a procesului didactic, tot mai des amintit și aplicat în instituțiile moderne de învățământ.

La finalul conferinței, a fost subliniat rolul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, care, deși reprezintă o mică piesă din marele puzzle al acestui proiect, are capacitatea de a furniza expertiza necesară pentru ca obiectivele propuse să se realizeze la standarde foarte înalte.

Date de contact

Expert comunicare proiect Correctional

Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna

Gabriela BOGDAN

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


Mai multe informații despre proiectul Correctional

http://anp.gov.ro/norwaygrants/ro/category/proiecte/noi/correctional/

Disclaimer: Proiect finanțat de Regatul Norvegiei prin Granturile Norvegiene. Valoarea grantului acordat proiectului este de 31 milioane euro.

Scopul proiectului este acela de a îmbunătăți capacitatea sistemelor corecționale (penitenciar și probațiune) de a asigura servicii de reintegrare persoanelor condamnate (deținuți, foști deținuți și persoane aflate sub supravegherea serviciilor de probațiune), prin implementarea principiului norvegian „seamless” și prin investiții în dezvoltarea capitalului uman.