Conferința anuală a Rețelei Academiilor de Pregătire a Personalului de Penitenciare- EPTA

În perioada 27-29 iunie 2022, la Barcelona, a avut loc Conferința anuală a Rețelei Academiilor de Pregătire a Personalului de Penitenciare din Europa.

La acest eveniment Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare a fost reprezentată de către o delegație formată din comisar  șef de poliție penitenciară Vasile SCUTARU, directorul școlii și inspector de poliție penitenciară Ana-Maria SANDU, șefa compartimentului de relații externe al școlii, iar Administrația Națională a Penitenciarelor a fost reprezentată de comisar șef de poliție penitenciară Elena MÎNDRU, șef Serviciu Formare profesională.  

 Conferința a fost organizată de către Centrul pentru Studii Juridice și Training Specializat  din Spania și a avut ca temă „Evaluarea procesului de pregătire- proces în desfășurare…” (Evaluating training, work in progress...).

În cadrul conferinței comisar șef de poliție penitenciară Vasile SCUTARU și comisar șef de poliție penitenciară Elena MÎNDRU au susținut în plen o prezentare privind sistemul de evaluare a procesului de pregătire pe care îl asigură școală noastră, dar și aspecte referitoare la formarea inițială și pregătirea continuă a  personalului de penitenciare din România.

Pe agenda evenimentului au fost incluse, pe lângă prezentări și expuneri pe tema conferinței, și diferite workshopuri interactive, ultima zi  fiind destinată întâlnirii Consiliului Director, in cadrul căruia școală noastră este membru alături de alte trei academii. 

Reprezentanții academiilor și instituțiilor de formare profesională din Europa au stabilit modalități prin care rețeaua ar putea funcționa mai eficient,  au stabilit aspecte ce necesită îmbunătățiri și modalități de realizare a unor proceduri standard privind organizarea viitoarelor conferințe EPTA, respectiv reglementarea statutului de observator pentru instituțiile din țări care nu sunt membre UE și aspecte privind funcționare consiliului director al rețelei.

Scopul conferinței a fost acela de a oferi membrilor sprijin și suport în ceea ce privește împărtășirea celor mai noi metodologii și conținuturi de formare pentru personalul de penitenciare la nivel european. 

Participarea delegației române a constituit un prilej de a consolida relațiile de bună colaborare cu membrii rețelei și de a deschide noi oportunități de cooperare și suport cu noii membri care au aderat la rețea în cadrul acestei conferințe.

EPTA reprezintă Rețeaua Academiilor de Pregătire a Personalului de Penitenciare din Europa și funcționează în cadrul Europris, sub egida Consiliului Europei. Având în vedere sistemul rotativ de asigurare a președinției între membrii organizației, în anul 2019 Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare a deținut președinția rețelei și  a organizat conferința anuală EPTA, la care au fost prezenți peste 60 de participanți.